U periodu otprilike dvije stotine dvadesete godine prije nove ere sluzbeno kineski car da bi objedinio i ocrtao granice svoga carstva dosao je na ideju da ga u potpunosti zastiti tj ogradi.Sa obzirom da je imao poprilicno veliko carstvo jer je ujedionio sva kineska plemena,car je uvidio opasnost od ostalih vojski jer nije bio u mogcunosti vojskom prekriti cjelokupno carstvo jer je bilo preveliko.

Tako je dosao na ideju da bi bar jedan dio svoga carstva trebao ogradititi i zastititi od napda,u ovom slucaju zakljucio je da je najbolje da zatvori sjeverni dio Kine.Za to vrijeme upustili su se u ogroman projekat za kojeg je trebalo i dosta vremena da se napravi kao i materijala koji je trebao biti utrosen u njega.

Izgradnja i njegova ucinkovitost

Radjen je u dijelovima,dakle nije sastavljen odjednom jer je bio previse ogroman.Tako uz sva doradjivanja trenutna i naknadna trebalo je oko 16 godina da se ovakav zid napravi.U historiji mnogo puta je bio napadnut,samim tim i rusen,ali uprokos tome oko 70 % ovo zida i danas je “u zivotu”.

Na zalost po cara koji je naredio njegovu izgradnju,zid nije imao preveliku ucinkovitost kada je u pitanju zaustavljanje neprijatelja.Sa obzirom na njegovu duzinu,i neprijatelju koje je u to doba bio mocan,danonocno su se pojavljivale rupe za zidinama kineskog zida.Iako je imao za cilj zaustaviti prvenstveno neprijatelja,imao je tako i cilj da Kinezi ne napustaju taj zid osim u slucaju prijeke potrebe.Ni to se nije pretjerano postovalo pa su tako mnogi Kinezi napustali zid i cinili usjeve sa druge strane zida,sto je naravno neprijatelju davalo za povod stalne napade.

Zid i dan danas ima svoju svrhu,naravno ne sluzi za cuvanje od neprijatelja nego jednostavno rastavlja dva nacina zivota,kineski i mongolski.

Njegova duzina i struktura

Ako uzmemo u obzir njegovu duzinu,on je najduzi zid koji je ikad postojao,pa cak i dan danas.Ako se uracunaju uzbrdice nizbrdice,i planine kinesti zid je duh preko 3,5 hiljada kilometara,zaista nevjerovatno.

Ako zagledamo u njegovu strukturu sacinjen je vecinom od zemljenih poluga,kamenih ploca,mijesanih sa pijeskom.Njegova visina oscilira,dakle nije svugdje jednaka pa postoje mjesta na kojima je visok 6 metara,dok postoji dijelova koji su visoki cak i 12 metara.

Na ravnomjernim dijelovima terena vecinom na proplancima nalaze se takozvane kontrolne kucice,ili jednostano kule koje se izdizu i do 20 metara u zrak.Zid je specifican i po tome sto je na njemu rasprostranjena staza,dakle put hodanja koji je vise manje duz zida jednak,a sirok je oko 5 metara.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *