Nikad u historiji covjecnastva nije zabiljezeno decidno koliko su stare piramide.Odvuijek su predstavljale misteri i svojevrsno cudjenje iz razloga sto se i prije njihove nove ere nije znao tacan nacin njihovog nastanka.Primjera radi Keopsovu tvrdjavu (piramidu) napravio u Gizi faraon Keops otprilike 3000.g prije nove ere.

Šta su zapravo piramide,koja je njihova svrha

U principu iz davnih vremena piramide su bile grobnice drevnih faraona,sto bi trebalo asocirati na njiihovu moc i poslije njihove smrti.Takodje su vjerovali da koliko duze njihovo tijelo bude u cjelini,da ce to uticati na njihov bolji polozaj u drevnom zivotu.Zato su mrtvaci imobilisani zavijeni sahranjivani u duboku unutrasnjost zemlje,u ovim kamenim zidinama piramida.

Osim toga nakon umiranja faraona i njegovog zakopavanja u vecini slucajeva hodnici bi bili izgubljeni ili unisteni,radi pljackasa jer je svo bogatsvo faraona bilo sa njim zakopano u unutrasnjost piramide.Navodno se i velike kolicine hrane stavljane u stokove blizu mrtvog faraona,jer su vjerovali da i to utice na njegov bolji polozaj u zagrobnom zivotu.

Izgradnja piramida i njihova struktura

Na prvi pogled ogromnbe kamene kupole,radjene prije nove ere zaista i danas vuku paznju kako su bez ikakvih pomagala uspjeli nesto takvo da naprave.Prema procjenama Keopsovu piramidu je pravbilo oko 150 hiljada ljudi naravno mahom robova,a pravili su je oko 15-ak godina.

Svaki od ovih kamenova blokova visok je oko 3 metra.Neki cak ovisno o obliku piramide su bili duzine i do 6 metara.

Kameni blokovi odnosno blokovi za igradnju upravo ove nadasve siroko poznate piramide,crpani su iz kamenoloma duz danasnjeg Egipta pretezno na juznim dijelovima zemlje i uglavnom rijecnim putem dostavljani na mjesto izgradnje piramide.Sa obzirom da su brodovi na kojima se nalazio ovaj kamen bili izuzetno teski,i ukoliko bi Nil bio manjeg vodostaja jednostavno brod ne bi mogao ploviti,pa se vjeruje da su cekali vrijeme povecanog vodostaja rijeke Nil kako bi dopremili kamen za izradu piramide.

Dopremanje kamena do mjesta gradnje piramide

Takodje je znamiljiva stvar po misljenju raznih arheologa,s tim da uzmemo u obzir koliko je tog kamena trebalo biti dopremljeno,kao i sama njihova tezina,.dakle vjeruje se da im je trebalo oko 600.000 plovidbi od kamenoloma do mjesta izrade piramide.

S obzirom da Keopsova piramida nije blizu rijecnog korita,morali su od mjesta iskrcavanja kamena do gradilista vuci uz pomoc konopaca kamene blokove za koje se vjeruje da su mogli teziti i do 3 tone.Nakon toga su se uredno slagali i cekali da se uklope u odredjeni dio piramide.

Dakle kako su se radovi odvijali,piramidia bi rasla u visinu,pa su za podizanje na vecu visinu pravili uredjaje slicne danasnjim rampama,gdje su naravno uz pomoc rampe ponovo konopcima vukli blokove na odredjneno mjesto na piramidi.

Smjese koje su tada koristili i koja je imala ulogu dananjseg maltera za povezivnja,kod njihj su sluzili samo eto toliko da lakse kamnu plocu ubace,jer zbog svoje tezine nije bilo potrebe da je fiksiraju bilo cim drugim.

Spoljasnja strana piramida je veoma decidno obradjivana,dakle sve je moralo biti na svome mjestu,bez ostecenja,dok su unutrasnje strane blokova,dakle strane koje se nalaze u unutrasnjosti dosta grublje i dosta neurednije bile.

U sastavu piramide,dakle u njenoj unutrasnjosti,nalazile su se 4 sobe,povezane sa raznim brojem hodnika,koje su nakon ukapanja faraona,ili vec vlasnika piramide,zatrpavani.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *