Stvarno stanje koje naziavamo fatomorgana mozemo objasniti u nekoliko recenica.Uzimamo primjer da covjek luta pustinjskim predjelima,na granicama je svojih izdrzljivosti,gubi tecnost slab je.U tom trenutku mu se desava da ispred sebe naglo ugleda tropsko ostrvo,okruzeno vodom,gladovinom od raskosnih drveeca,idealno mjesto.

Sve mu se to cini ipak predaleko,sto vise hoda prema tome sve je vise udaljen od tog mjesta.To najcesce mozemo opsati kao opticku varku prirode,koja se poigrava sa nasim ocima,a za koju je tesko zaista utvrrditi da je “varka”.

Koji su razlozi njenog pojavljivanja

Dakle neki strucan odgovor bi bio da je to zapravo varka prirode koja se odrazava na nase oci odnosno na nas pogled,zbog trenutacno poklopljenih nekoliko parametara iz atmosfere.

Dakle refleksija nekog objektadaje nam odsjaj iako je on previse daleko da bi bio vidljiv nasim oko,ali ipak usljed poklapan ja u atmosferi,nase oko ga vidi mnogo blize nego sto ono jeste.

Ove pojave su najcesce u pustinji.To je zbog tooga sto kroz pustinju struji mnogo cestica vazduha,rraznih gustoca.Ukoliko je zrak dovoljno gust on moze sluziti kao ogledalo.Dakle ukoliko je neki objekat iznadd nasek vidika,dakle ne vidimo ga golim okom,ako na njega svjetlo sunca pada pod odredjenim uglom,on ce se pojaviti u nasem vidokrugu,i cinit ce nam se mnogo blize nego sto to zapravo jeste.

To jos mozemo opisati i kao da vidimo nesto sto je nasim oko ne vidjljivo zato je pojam fotomorgane itekako zanimljiv.Dakle u situacijama kad je zrak tako gust,obicno ima reflksiju koju daje u vidu jezera i proplanaka itd.

Jos pojava fatamorgane

Dakle u sitavijama kada je dan poprilicno vrc,dakle ako je napolju toplo,imamo utisak da je put ispred nas skvasen kao da kisa pada,ali i to je proizvod toplog zraka koji utice na refleksiju pa nam se tako cini,dakle i to je je pojava fatamorgane.

Postoje i slucajevi na moru,ali u ovom slucaju najvazniju ulogu ima hladan vazduh koji utice na topli koji se nalazi neposredno iznad njega.Dakle u tim situacijama nam se moze uciniti,odnosno na oko biti vidljivo kako npr blodovi plove kroz vazduh itd.

Kao najbolji primjer fatamorgane uzimamo onaj sa Sicilije,u kojoj se grad zvan Mesina doslovno “nalazi u vazduhu”.Tu su i cuvene kule koje lebde u zraku i to je ujedno najpoznatiji primjer fatamorgane.Upravo rijed fatamorgana potice iz italijanskog jezika.

Zanimljivo je da je ovaj naziv dobijen po carobnici za koju se vjerovalo da stvara ovu pojavu.Nije zabiljezeno kada je prvi put zabiljezena ova pojava,ali se zna da je upravo po kuli Morgani ova pojava dobila naziv.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *