Jedan od primarnih stvari koje dozvoljavaju podmornicama da roni odnosno utone u vodu,ili da izranja je u principu dosta pojednostavljen.
Mnoga vecina danasnjih modernih i savremenih podmornica ima ddva korita..Teret od vode je uskladisten izmedju trupova,odnosno izmedju vanjskog i unutrasnjeg,otprilike u nekoj vrsti supljine izmedju dva trupa.

Način izranjanja i izranjanja podmornice

U stanju kada se zeli da podmornica udje u morsku vodu,odnnosno da se spusta u unutrasnjost mora desava se da se otvaraju velike komore koje omogucuju pritisku vazduha da ide prema gore,odnosno moraska voda da ulazi sa donje strane i na taj nacin podmornica “tone”.

Ukoliiko je obrnuta situacija,odnosno podmornica treba da iizranja iz morskih dubina,dogadja se upravo suprotan procs od prethodno navedenog.Dakle velike komore sa pritiskom zatvaraju i na taj nacin vazduh zaglavvnjen u komorama pritiska morsku vodu vani,i na tata nacin gura podmornicu na vrh mora.

Kako se upravlja podmornicama

Kada gledamo sa strane poprilicno je tesko zamisliti kako se uspijeva uporavljati podmornicom,jer je u pitanju veliki teret,a naravno tu je i ogroman pritisak na moorsklim dubinama.Zapravo i na podmornicama kao i na vecini brodova postoji krma koja se nalazi sa njenin bocnih strana i koja joj i pored pritiska i dubine omogucava neometano kretane u razlicitim smijerovima.

Tokom ronjenja kretanje kroz podmornicu nije bas jednostavan proces.Dakle ukoliko je bas nuzno kretanje postoje puno odvojenh dijelova podmornice,i ta vratqa ne smij biti dugo otvorena.Naravno u te podike voda ne moze uci,ali se gubii pritisak.

Šta sve posjeduje podmoica

Naravno najvaznija oprema je oprema za spasavanje,odnosno otvori kroz koje se izlazi u slucaju nuzde,aa sto tako i boce sa kisikom su nuzne.

Od osatale opreme tu su i ttaozvani periskopi,odnosn urejaji o ojima upavljac podmornice ima uvid na ju stranu ide,odredjuje pomocu njega smijer i tako dalje.Treba dodati da taj uredjaj omogucava clanovima podmorniicu svakom trenutku vide pejzaz oko sebe.

Tu upremu naravno spadaju i razne vrste radara kao i opre za prisluskivanje odnosno pracenje sumova udaljenih brodova.To je u stvari bo i osnovni cilj proizvode podmoorica u globalu.Dakle njena primjena je uglavnom ratnog smijera,jer posjedovanjem njih dobija se znatno bolji polozaj u pomorskim bitkama.

U periodu 1954 godne pocele su izgradnje prvih atomskih podmornica.Prve takve podmornice svjetlo dana su vidjele 1958 godine,kada su i zvanicno pustene u pogone.Kada govorimo o njima to su najbolje podmornice,jer mogu ici u morsku dubinu ido 250 metara,a bez skladisnj i stajanja moze daplovi ccitavi 35000 metara.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *