Za početak uzimamo primjer napunjenog staklenog bakraca vodom,ukoliko ga ostavimo na stolu tacnije generalno na zraku,primijetit cemo sa bocnih strana poredmeta pocinje postepeno skupljati valga.Ona mahom nema veze sa tekucinom iznutra nego se nakuplja iz vazduha.

Vlaga prisutna u svemu

Opste je poznato da je vlaga vecinom u svemu pristuna,naricito u vazduhu u kojem se nalazi u obliku pare.Dakle rijetko je mozemo uociti,dakle nije je moguce primijetiti u vazduhu,medjutim u situacijama sa hladnom povrsinom ukoliko dodje u doticaj postaje vidljiva.Kao sto smo vec napomenuli on se nalazi u vazduhu samim tim se nalazi u svim sferama zivota pa cak i u suhim pustinjama.

Dakle kao sto smo rekli i ranije da se zakljuciti da svugdje postoji vlaznost,s tim da se od mjesta do mjesta razlikuje njena kolicina.

Sta bi bio zapravo snijeg ?

U principu najlaksa definicija snijega bi bila da je to zapravo samo zaledjena voda.Tu se postavlja logicno pitanje zasto snijeg u obliku ledenica ako je to tako.

U snijegu postoji ogroman broj celija leda,a bijelu boju mu zapravo daje odsjaj tih celija koje se nalaze na pahuljici.Nastajanje snijega bi mogli objasniti kao ledenje vodene pare u zraku,ili u atomosferi.U tom trenutku se kreira nesto sto bi nazvali mali kristalici.S time da na nebu i u atmosferi generalno postoje struje kristali se razbacuju cas lijevo cas desno,i oni se vezu za jednu maticu,moze da ih bude i 50 na jenoj matici..

U trenutcima kada se dovoljno malih sitnih kristala nakupi na maticu,odnosno glavninu,ona postaje dovoljno teska da se oslobodi atmosfere i pada prema zemlji,to sto padne obicno zobemo pahuljica.

Razlike u izgledu pahuljica

Uporedjivanjem vecinom pod mikroskopom jer je golim okom to jako tesko skoro nemoguce za vidjeti,ni jedna pahuljica nije jednakog izgleda.U principu pahuljica ima 6 uglova samo u ralicitim oblicima vecim ili manjim.

Ukoliko niste znali ne postoji samo bijeli snijeg koji je naravno daleko najcesci,U raznim dijelovima svije postoji,to jeste pada snijeg u razlicitim bojama npr.plavi,crveni zeleni itd.

Ovako razan spektar boja u raznim dijelovima svijeta nastaje jer se urijetko u zraku nalazr jedinice prasine,i desava se da se i onme zakodje vezu za maticu odnosno snijeznu jezgru i u tom obliku pada na zemlju.

Kada govorimo o pahuljicama,mozemo slobodno reci da je to nesto najljepse sto nam priroda moze stvoriti.Da se ljutskim mozgom ramisljalo vjerovatno bi puno vremena da se osmisli takav genijalan koncept i dizajn,kao sto pahuljica ima,a treba da se uzme u obzir da ih tokom zime pada u ogrmonim kolicinama,a da ni jedna nije nalik drugo,to je vec snaga prirode.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *