Ukoliko niste znali u pocetcima,dakle u godinama kada je cokolada nastala,nije bila u obliku u kakvom je danas poznajemo,nego u tecnom.Dakle u pocetku su je ljudi pili i tako se zasladjivali.Prvi poznati dodiri sa cokoladom bilu su koraci Asteka koji su izmrvljeli kakako drzali za vatri i kuhali,dok ne dodje u pitko odnosno tecno stanje.

Nakon toga bi tu tecnost,odnosno cokoladu mijesali sa raznim zacinima radi boljeg ukusa,pustili bi da se tecnost ohladi pa bi je onda pili.Koliko nam je poznato cak su kao zacin koristili i biber.

Usavrsavanje i oblik

Španski istrazivaci su ti koji su prvi primijetili ovaj cudni napitak kod Asteka.U jednu ruku im se svidjeo,a opet nisu narucito preferirali biber.Naime oni su biber zamijenili secerom,dakle prije kuhanja kakao su mijesali sa istom dozom secera,pa tek nakon toga kuhali.

Ovaj nacin pripreme zaludio je ljude diljem svijeta koji su ga probali,a Spanci ovaj recept su cuvali skoro dvije stotine godine sve dok putnik iz francuske nije dosao u posjed recepta,i osmilio nacin da se ovaj napitak pretvori u cvrsto stanje,odnosno u oblik kakav danas poznajemo.

Kako se bere kakao i njegova priprema

U vecini slucajeva tokom jeseni kakao najvise plodova daje.Radnici na plantazama tokom sezona sijeku samo sazrele cahure sa drveta.Nakon skidanja i uklanjanja sa drveta iz cahura se vade plodovi,odnosno zrno.

Nakon toga plodovi odnosno zrna se ostavljaju da fermentiraju,odnosno ostavljaju se na najlonima na sto vecoj toploti (vecinom ih se drzi na poljima,na suncevoj toploti) i tu provode nekoliko dana dok u potpunosti ne zavrse proces.Dakle da bi se dobilo tecno stanje fermentirano zrno se stavlja pod ogromne i teske kamenove koji ih melju.

Od pritiska i tezine,nastaje od zrna gusta masa,poznata i pod nazivom kakao masa.Takva tecnost ide na susenje,i to je gruba cokolada,dakle ona koja se koristi u domacinstvima za pravljenje kolaca.Takva cokolada je nazvana i gorka cokolada jer se njoj ne dodaju dodatne substance odnosno velike kolicine secera.

Slatka cokolada

Isti princim bi bio pravljenja i gorke i nama draze slatke cokolade.Naravno proces je identican s tim da smjesa za slatku cokoladu,odnosno doradu i njoj se dodaju razne vrste secera kao i nekih drugih stvari.

Prilikom procesa mljevenja zrna kakaoa,odvaja se nesto sto je poznato kao masne naslage.Te naslage su u principu visak i nisu potrebne za cokoladu,ali naravno nasle su svoju svrhu kako u kozmetici,tako i u medicini.

Vazno je spomenuti da je to jedini dio koji je visak od kakaoa.Dakle kada zavrsi svoju fermentaciju i ode pod kamenje za mljevenje,kada se masne naslage odvoje,sve sto ostane ide za proizvodnju mase koja se kasnije oblikuje u cokoladu.

Naravno vazno je spomenuti i to da prilikom fermentacije na kako se spustaju razni insekti,ali nazalost nema procesa uklanjanja njih nego se i oni zajedno sa zdrnom drobe i dobijamo cokoladu.Da li ce vas ovo odvratiti od jedenja cokolade,malo je vjerovatno,ali ipak vazno je za spomenuti.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *