Kada govorimo o pivu,njegoov pravljenje i nastanak sezu u daleku proslost covjeka,pa tako mozemo reci i da je pravljenje piva jedan od najstarijih zanata.Ploce pravljene od gline pronadjene u hisotirji Babilona datiraju jos od prije otprilike 7 hiljada godina (najstarije na svijetu).

U starom Babilonu se proizvodnja piva razzvila do te mjere da su jos u to vrijeme uspjeli da proizvedu 14 razlicitih vrsta piva.Dakle tu govorimo o periodu prije 5 hiljada godina.U principu pivo se sastoji od jecma,u koji se ubacuje i primjesa hmelja.

Historija piva u drevnom Egiptu

PO zapisima koji datiraju iz doba drevnog Egipta pivo je bilo sastavni dio prehrane,dakle svakodnevnica.Oko 2 hiljade godina prije nove ere Egipcani su rabili 5 razlicitih vrsta piva.Cak nailaimo na zapise da su se tadasnji robovi placali u bacvama piva.Djeca su takodje vrlo cesto spominjana,a spomin jano je da se od 12 godine pocinje davati pivo djeci jer se vjerovalo da to utice dobro na njihovo zdravlje.

Cak sta vise,kako su Egipcani vjerovali u zagrobni zivot,faraoni su kao poklon svojim bogovima narucivali izradu nekoliko hiljada litara piva.Mozemo slobodno da kazemo da se u svim dijelovima svijeta proizvodilo pivo,ili pice jako slicno njemu.

Mozemo slobodno da kazemo da se u svim dijelovima svijeta,bar po zapisima koje te tvrdnje mogu pootrviditi,gdje god je postojalo plodno tle za uzgoj jecma,ili generalno bavljenja poljoprivretom,na tomu mjestu je postojalo i pivo,samo drugog karaktera,i nacina pravljenja.

Pivo na dvorovima starih Grka i Rimljana

Naravno prateci zapise kroz historiju generalno,ne mozemo naci neki podatak da se ne veze za Grcke ili Rimske periode.Tako je i pivo i na njihovim dvorima postojalo jos od najstarijih vremena.Kao sto smo naveli za Egipat,takodje i u Grckom narucito Rimskom periodu gotvo svako domacinstvo je raabilo i proizvodilo pivo

Nakon toga,nakon usavrsavanja ove djelatnosti,bilo je zabranjeno praviti pivo domacinstiva u velikim kolicinama,pa su nakon toga manastiri preuzeli vodecu ulogu u pravljenju piva.Svaki manastair je imao makar jednu radionicu za pravljenje piva,dok su neki razvijeniji i veci manastiri imali i vise.

U Americi takodje,prije dolaska Evropljana,postoje dokazi o pravljenju piva,sto dakle aludira da se nije samo pivo pravilo na Evropskom dlu nego bas u svim dijelovima svijeta.Najslicnije danasnjem pivu,po konturi i sastojcima se pravilo u Egiptu,pa mozemo slobodno reci da pivo i ukus njegov kakav danas poznajemo potice upravo iz Egipta.

Vazno je napomenuti i to da je u danasnjem pivu neznatno manja kolicina alkohola nego li je to bila u prijasnja vremena,razlog tome je naravno sto u davna vremena nisu postojale moderne fabrike,niti konzervani koji bi umanjivali alkohol.U danasnje moderno vrijeme postojo i bezalkoholna piva sto vam naravno govori koliko je zapravo industrija piva uznapredovala.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *