Nastanak dijamanata i njihova historija

Do dana danasnjeg najtvrdji elemenat poznat historiji je upravo dijamant.Njegovo nastajanje po misljenju mnogo pronalazaca se desilo prije stotinu miliona godina.Te tvrdnje se potkrepljuju cinjenicom da je ispod Zemljine kore postojao sloj svojevrsno tečnog kamena.Uslijed prvog nama poznatog zemljinog ohladjivanja ta masa kamena bila je izlozena strahovitom pritisku i ogromnim temperaturama.Na osnovu sve toga smatra se da su se tu odigrali izvjesne hemijske reakcije na osnovu koje se stvorio cvrtsti kamen,odnosno danasnji dijamant.

Njegova cvrstoca i neodoljivi sjaj dvije su najvece specificnosti dijamanta.Cvrstova dijamanta najbolje se pokazuje cinjenicom da je on oko 4 puta tvrdji od njegovog prvog pratioca po cvrstoci korunda.Doradjivanje odnosno uoblicavanje dijamanta je vrlo tezak i veoma dugotrajan posao za koje je potrebno izuzetno znanje.a u pravo iz tog razloga sto je veoma cvrst.

Način eksplatacije dijamanta

Prva nalazista do tada nove vrste kamena dogodio se u Indiji,a nakon toga se ta pretraga prosirila diljem poznatog svije,al u prvom vremenu ceina istrazivanja,odnosno potraznja se vrsila u rijecnim koritima rijeka.

Sredinom 19 vijeka pronadjeni su u raznim dijelovima Afrike,medjutim sto je specificno ne samo u rijecnim koritima nego i u glinu koja je bila visebojna.Ovp otkrice dijamanata je dovelo do novog traganja za dijamntima odnosno kopanjem na mjestima na kojim se pretpostavljalo da se nalazi velika kolicina dijamanata.

Sa obzirom da se dijamant nalzaio ispod odredjenog sloja gline,tako da gdje god je bila uocena,ljudi koji su trazili dijamante u tom vremenu su kopali i do 500 metara u dubinu,i stvorili danasnju pewrcepciju nacina pronalaska dijamanata.Oko nastanka dijamanata dolazi do polemike od cega su zaista nastali,pa postoji i tvrdja da je to u stvari deseteljcima hladjena i kristalisana lava iz vulkana.

Danasnje istrazivanje dijamanta je veoma usavrseno u odnosu na njihove pocetke pa je samim tim i pronalazak gdjke se nalaze,kao i eksplatacija veoma jednostavnija.U tu kategoriju i spadaju razne cijevi za otkrivanje naslaga dijamanta kao i razne savremene busilice i slicne sprave,koje ranije nisu postajale,i nisu bile dostupne covjecanstvu.

Odredjivanje cijene dijamanata

Sve sto znamo da je dijamant veeoma trazen i veoma na izgled lijep ukras.Sama njegova ljepota i sjaj odredjuju samu njegovu cijenu a i isto tako se smatra veoma dragocjenim.

Koji je kriterijum i zasto svi dragulji ne vrijede istu cijenu?
Dijamant sam po sebi ima veoma raznovrsnu strukturu,dakle moze se razlikovati po mnogo cemu kao na primjer njegova boja,njegova cvrstoca,sjaj i tako dalje.Recimo ako mu je boja unikatna i specivicna rijetko vidjena i slicno,cijena je veoma velika.

Takodje veoma bitnu ulugu u cijeni dijamanta ima i njegov sveopsti iizgled to jeste njegova cistoca.Pod time se ne misli samo izgledom cist,jer postoje i dijamanti koji hemijski nisu dorasli,odnosno imaju neku paralizu sto ce reci da njegovo potpuno stvaranje nije zavrseno.

Prtimjera radi dijamanti koji nisu hemiski kvalitetni imaju takodje primjenu na primjer u industriji gdje se od njih prave brusne ploce za brusilice ili za neku obradu recimo staklenih rubova,a takodje se moze koristiti i u svrhu rudarstva jer dijamant generalno geldano je efektivan kada je u oblicima za to za razbijanje kamena.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *