Kao sto je svima poznato,da nam je u djetinstvu govoreno da pijemo sto vise mlijeka,i da to utice veoma pozitivno na nase zdravlje generalno.Sve veoma hranjive tvari koje se nalaze u mlijeku veoma lako se apsorbuju u nasem organizmu,i organizam ih bez vecih problema koristi.

Naravno postoje razne metode koje smo u velikoj vecini imali prilike gledati na televiziji,uglavnom su to ogromne stale u kojima se nalazi mnoztvo velikom vecinom krava,koje nam daju ogromnu kolicinu bogatog i uhranjenog mlijeka.

Pri prvoj pomisao na mlijeko,prva nam je asocijacija krava,medjutim postoji veliki broj slucajeva gdje se mlijeko ne dobija samo od krava,u recimo Španiji zastupljenije je dobijanje mlijeka od ovaca,dok se na Arapskom podrucju mlijeko dobija od kamlije,takodje tu je i Egipat koji crpi mlijeko od bivolica,dakle postoji velik spektar zivotinja od kojih se mlijeko koristi u mlijecnim industrijama diljem svijeta.

Struktura mlijeka

Enorman broj ljudi imaju u mislima da je mlijeko jednostavan i nezamjenjiv nacin prehrane i dobijanja potrebnih proteina svaki dan,a kad se mlijeko stavi u analizu dolazi se do zakljucka da je to u potpunosti istina.

Misicu su veoma bitan faktor na covjekovom tijelu,a upravo se u mlijeku nalazi ogroman broj proteina koji imaju za cilj jacanje i regeneraciju misica,a naravno tu su i veoma bitne mlijecne masti koja nam daje energiju i svjezinu citavom tijelu,neophodnu za dnevne aktivnosti bilo koje vrste.

Veomka bitna stvar,i ne mozemo da je ne pomenemo to je laktoza,ona je inace vrsta secera koja se u posebnoj mjeri nalazi u mlijeku,on je poseban jer ima dosta manju vrijednost secera od standardnog,a ali zbog svoje strukture i ne posjedovanja velikie kolicine secera,jednostavno je idealan za apsorbovanje.

Proizvodi od mlijeka

Uzmemo li u obzir da nam je mlijeko i mlijecni proizvodi jednostavno neizostavan dio prehreane svaki dan,mozemo pomisliti da je to u velikoj vecini idealana hrana.Ali da to nije tako,govori i cinjenica da se velik broj preparata koji se prave od mlijeka nemaju nikakve veze sa prehranom.

Ako uzmemo u obzir da se u 1L mlijeka nadzire otprilike 80 g stabilne hranjivosdti materijala.Mali dio te strukture je i takozvana grusevina,a inace se ta struktura mlijeka u blizoj proslosti pocela koristiti na jedan veoma interesantan nacin.

Kazein je materija koja se iz struktura mlijeka izbija uticajem kiselina odredjenih na mlijeko ,nakopina koja se poslije toga stvara ide na susenje i melje se i dobija se praskasti oblik.Od tog praha dobijenog tom metodom,naucnici su poceli dobijati odredjene vrste lijekova,kao i preparata za kozmeticke aktivnosti.Takodje moze se koristiti za stvaranje taloga koji je vodo nepropustan,odnosno otvoran na vodi jer u svojoj strukturi ova matrerija je veoma cvrsta i ne propusta vodu.

Takodje ova smjesa u sadejstvu sa raznim hemiskim elementima i cesticama,u odredjenim strukturama moze proizvesti plastika.Naprimjer od ovog nacina dobijanja plasticne mase izradjuju se neke male plasticne potrebstine kao sto je cesalj djecije plasticne igracke,i razne druge plasticne potrebstine.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *